Afrika legnagyobb nemzetközi kerékpáros versenyének nyomában

A közeli úton káosz van. Afrika legnagyobb nemzetközi kerékpárversenyének negyedik szakasza – melyet Omar Bongo volt elnök késő lánya, Amissa Bongo neveztek el – késik. Az 500 fős Gabon utáni transzfer repülőgépekben, vonatokban és autókban az előző napon késett, és a dél-afrikai csapat menedzserje kameruni társára üvöltött: „Fordulj meg, mindenkit tartasz fenn!”

A verseny egy órával későn kezdődik, de senki sem üt meg a szemhéjat.Csak egy újabb nap a La Tropicale-n, a 600 mérföldes (970 km) futamversenyen keresztül a kis nyugat-afrikai országon, Gabonon. Spanyolország, bemutatja, hogy a La Tropicale miként dobja ki a Tour de France szintű profi csapatokat, például az Europcarot az afrikai nemzeti Bet365 válogatott legjobb versenyzői ellen.

Ruanda és Eritrea nagy tehetségeitől a fizetetlen amatőr lovasokig terjednek. olyan országokból, mint Burkina Faso, Gabon és az Elefántcsontpart. A La Tropicale Amissa Bongo a kerékpáros forradalom élenjárója.

Elefántcsontparti Bolodigui Ouattara versenyez egy dörgött, hét éves kerékpáron, amelyet korábban a most már elpusztult profi csapat, a Vacansoleil használt, és autókereskedő. Nincs pihenés – mondja.

Ouattara lóg a versenyen, erős marad, de határozott hátrányban van. “A legnagyobb akadály eddig a felszerelés és az edzők voltak, akik megtaláltak segítséget javulásukban” – mondta Bernard Hinault, az ötszörös Tour de France nyertes és versenyvédő. „Most már ott van az infrastruktúra, a készlet és a technika eljön. Meg fog változni. ” Facebook Twitter Pinterest A harmadik szakasz: a hegyek királyának mezét harcoló lovas első emelkedésének támadása. Fénykép: Gautier Demouveaux / Rouleur

A Tropicale Amissa Bongo a forradalom élenjárója.A 2006-ban indult versenyszámot a sport irányító testülete, az UCI, harmadik szintű versenynek értékeli, és Bet365 kezdete óta Afrika legmagasabb rangú kerékpáros eseménye.

A verseny indítása nem jelent apró logisztikai teljesítményt. A jéghegy csúcsa, ha egy színpaddal egy órával később indulunk. „A nagy probléma, különösen Gabonban, a lehető legjobb utak megtalálása a résztvevők számára” – mondta Jean-Claude Hérault verseny fõigazgatója. “Ezt követően kielégítő szállást talál a La Tropicale 500 ember számára.”

Az idei versenyen, amelyre február 16–22-én került sor, nyolc repülőgép vitte át a verseny 220 kerékpárosát, a vezetést és a médiát a Koulamoutou keleti előőrséről Lambarénébe.Az európai télen induló versenyzők számára a legnagyobb kihívás a trópusi páratartalom.

A gaboni kormány a verseny 1,7 millió font költségvetésének több mint 60% -át biztosítja. “2004-ben jöttek hozzánk, és valami új és a többi afrikai versenytől teljesen eltérő dolgot szeretnének létrehozni, az afrikai versenyzőket pedig a legjobb nemzeti válogatásba helyezve a profi szakemberek ellen, akik közül néhányan a Tour de France-t lovagolták” – mondja Hérault. “A verseny nem pénzt keres: idegenforgalmi fejlesztésként működik, bemutatva Gabon imázsát más országok számára.”

Tekintettel arra, hogy a verseny 90 versenyzője az első öt napot mérföldek és mérföldek szétszórt növényzetének körülvéve tölti, Gabon – amelyet gyakran „Afrika Edenének” neveznek – könnyű eladás. „Olyan, mintha a dzsungelben lovagolnánk” – mondja Maarten de Jonge lovas.Időnként a helyiekbe is beleütköznek. „Egy év alatt le kellett állítanom az Unibet autómat, mert egy hatalmas gorilla nyugodtan haladt előttünk az úton” – mondja Hérault. . “Nagyon sokáig szenvedtem az ismétlődő mászásokat” – mondja Dan McLay brit versenyző. „Nem veszíti el a testhőjét. Ön ön egy üveg vizet a fejére, és két perc alatt újra meleg vagy. ” Facebook Twitter Pinterest A kitörés.Fénykép: Gautier Demouveaux / Rouleur

McLay, a francia Bretagne Séché-Environnement csapat elsőéves szakembere, jól akklimatizálódott, és a harmadik szakaszában Koulamoutou-ban leánykori győzelmére támaszkodott. „Még soha nem csináltam olyan dolgot, mint a La Tropicale. Jó élmény “- mondja.

A francia profi csapatok uralják a La Tropicale-t a kezdetektől. A korábbi bajnokok között szerepel Anthony Charteau, a hegyek királyának díja a Tour de France-n, és Frédéric Guesdon, a Párizs-Roubaix korábbi bajnoka, az egyik a kerékpározás legnépszerűbb egynapos versenye.A La Tropicale Amissa Bongo gyorsan átalakul a kontinens kerékpárosai Édenévé.

Mivel azonban a versenyszervezők megpróbálják megőrizni az egyensúlyt a legmagasabb szakmai csapatok meghívása és a feltörekvő afrikai tehetségek között, a kettő közötti vonalak elmosódnak. Különösen Ruandában és Eritreában vannak tehetséges fiatal lovasok, akik meggyőzik a már ismert szakembereket.

A ruanda fiatal Bonaventure Uwizeyimana 2014-ben itt nyert egy színpadot, és ebben az évben jó helyzetben van. A versenyzést csak 2012-ben kezdte meg, de erejét taxi kerékpárosként végzett munkája építette fel, 150 kg-os teherfuvarozással. “A kerékpározás nagyban megváltoztatta az életem” – mondja.Arra álmodozik, hogy profi lesz és a Tour de France-n lovagol, mint sokan.

Valójában a La Tropicale a tehetségek kirakatba helyezése; az eritreai Natnael Berhane volt a verseny első afrikai győztese 2014-ben, miközben a francia Europcar csapatba indult, aki három évvel korábban észrevette színpadi győzelmét és felpattanta.

„Berhane győzelme a legerősebb emlékeim a az elmúlt 10 év ”- mondja Hérault. “Azon a napon a Gabonnais magasságban vitte a vállukra – biztos, hogy nem Gabonból származott, hanem afrikai volt.” Facebook Twitter Pinterest A harmadik szakasz, a pack verseny Nzela Townon keresztül. Fénykép: Gautier Demouveaux / Rouleur

A kontinens felemelkedése folytatódik az idei 10. kiadásban, ahol a csillag a tunéziai versenyző, Rafaâ Chtioui.Az első szakaszban eldobta két kitörő társát, és egyedül indult a Moandába. “Nagyon boldog vagyok, nagyon sok szerencsém volt korábban, és ez valamilyen igazolás a karrierem során” – mondja Chtioui.

A Skydive Dubai csapata irányításával és a háta mögött lévő keményebb terepen a 29 éves férfi úgy néz ki, hogy megőrzi vezetését a verseny utolsó vasárnapi, Libreville-i szakaszába.

A Tropicale Amissa Bongo a kontinens kerékpárosai számára gyorsan edenré válik. A sikerhez vezető út továbbra is hosszú és kanyargós, de egy afrikai csapattal, amely 2015-ben versenyez a Tour de France-ban, 2015-ben először volt a kontinensen a kerékpározás, még soha nem volt jobb egészségben.Gaboni La Tropicale kerékpáros verseny – képekben tovább mondja. Lehet, hogy egy nap afrikai kerékpáros bajnok lesz. ”

Share