Hat évvel a Port Said zavargása után Egyiptom rajongói visszatérnek a stadionokra

Miközben a szurkolók megpróbálták feltölteni a PetroSport Stadiont a „Ma este megérkeztünk, és a bajnok a miénk” éljenzéssel és énekekkel, elkerülték minden olyan viselkedést, amelyet vitathatónak lehetne tekinteni. Afrika csoportszintű kudarca erőforrások hiányából származik és tehetségcsatorna Tovább arénában. A tilalmat korábban felfüggesztették és gyorsan visszaállították 20 Zamalek-szurkoló 2015-ös halála után, amikor a rendőrség könnygombákat és madárlövészeket lőttek le a Kairói Légvédelmi Stadionba belépő rajongókra. , például Egyiptom sikeres kampánya során a 2018-as világkupára való kvalifikációért. De a bejelentés, miszerint a szurkolók beléphetnek a hazai játékok focipályájába, ismét jelezte, hogy az egyiptomi kormány úgy Bet365 érezte, hogy nemcsak a klubok vagy a szurkolók, hanem maga a játék irányítása érdekében is sikerült.Az ultra-néven ismert szélsőséges rajongók évek óta tartó ismételt fellépései miatt, mint lázadó csoportnak tekintik őket a 2011. évi tüntetésekben való részvételük miatt, amelyek meghosszabbították az egykori autokratát, Hosni Mubarakot, a kormány a labdarúgást most a gazdaság és állampolgárságú projektje áldásnak tekinti. . Kairó központjában, a fehér festék borítja a falakat, amelyeket korábban ultra-pro- fesszióval és kormányellenes graffitival lekapartak. A volt egy sor olyan falfestmény, amely a klubnak, az országnak és az ultranak való hűség címkéit mutató falfestmények sorozatát törölte. Csak egy elhallgatott falfestmény maradt a Port Said-ben meggyilkolt 74 rajongó számára.Facebook Twitter Pinterest Al-Ahly egy félelmetesen hátteret játszik a 2017. évi Kairói Stadionban, ami egyiptomi játékosok nyomasztóan ismerős látványa. Fénykép: NurPhoto / NurPhoto a Getty Images-n keresztül.

2013 óta, amikor Abdel Fatah al-Sisi katonai puccs után eljutott az elnökségbe, a kormány rendkívüli intézkedéseket hozott az ultrahang elleni küzdelem érdekében, ideértve a letartóztatások hullámait és terrorista szervezetek megjelölésével, annak ellenére, hogy maguk az ultrahangok sokszínű politikai nézeteket képviselnek.

„A 2015. évi mészárlás után számos ultratag széles és véletlenszerű letartóztatásait vetették be. Ultrafehér lovagok, a Zamalek extrém rajongói. Egyikük voltam, de gyorsan kiszálltam, mert ismerek valakit a rendőrségen.Hajnalban beléptek a házamba, és áttekintettek mindent a házban, és letartóztattak, és bekötötték a szemüket, amíg el nem Bet365 értem a rendőrséget. ” , maguk a klubok és akár az egyes játékosok is megvizsgálják, hogy megengedhető-e bármilyen politikai kifejezés az egyiptomi labdarúgásban. Mohamed Salah, a szeretett egyiptomi, aki most Liverpoolban főszerepet játszik, erőteljesen elkerülte a politikához fűződő esetleges kapcsolatokat. Salah kérte a nyilvános fellépések fokozottabb ellenőrzését, miután láthatóan kellemetlen találkozót folytatott a vitatott csecsen vezetővel, Ramzan Kadyrovmal a világkupán.A játékos ellenzi az ikonikus egyiptomi labdarúgó, Mohamed Aboutrika Katarában száműzetésben lévő sorsát, és az ország terrorista listájához csatolta a tiltott muszlim testvériség csoporthoz fűződő állítólagos kapcsolataival.

A rajongók visszatérése a földre jelzi, hogy a kormány úgy érzi, hogy megnyerte a csatát, eltávolítva minden észlelt kormányellenes érzetet az állványokból és a játékból, és megcélozva a stadionok nyilvános tereinek irányítását. “A labdarúgó-szektorba áramló összes pénz miatt vissza kell hoznia a rajongókat, mivel ez növeli a verseny és a bajnokságok gazdasági értékét” – mondta Ziad Akl, az Ahram Politikai és Stratégiai Tanulmányok Központjának elemzője, hosszú ideje Ahly rajongó.

„De ugyanakkor az egyiptomi rezsimnek speciális problémái vannak a rajongókkal, akik együttesen fociznak.Tehát ha ezeket a rajongókat depolitizálni lehet, visszatérhetnek a stadionokra. Ez a valódi politikai motiváció a rajongók visszatéréséhez a stadionhoz: az a Bet365 hiedelem, hogy sikeresen depolitizálták a játékot ”- mondta. Facebook Twitter Pinterest A Zamalek szurkolói felvilágosították a légkört egy Afrikai Bajnokok Ligája 2017. júliusi Líbia al-Ahly Tripoli elleni játékában. A szurkolók megengedettek a nem háztartási játékokon. Fénykép: AFP közreműködő / AFP / Getty Images

A helyszínre engedett rajongóknak személyes adataikat is meg kell adniuk az egyiptomi biztonsági szolgálatoknak a beutazáshoz.Ez lehetővé teszi a kormány számára az adataikhoz való hozzáférést mint ellenőrzési módszert, egy állandó fenyegetést, amely akkor könnyeket fog felkutatni, ha énekelnek vagy az állam nem tetszik módon viselkednek.

évekig a mérkőzésekre, és biztosan nem indulok most ”- mondta Sheko. Nem vagyok elég hülye, hogy a biztonsági szolgálatoknak megadom a címet, ahol dolgozom, és a teljes nevemet. Nem bánom, ha ezt szavazásra vagy nemzeti személyi igazolvány megszerzésére teszem, de ezt nem akarom megtenni egy focimeccsen. ”

Akl és Sheko egyaránt a Piramis FC születésére utalnak, mint a a kormány célja, hogy profitáljon a labdarúgás ellenőrzéséből.A korábban Alassouity Sport néven ismert klubot több mint 33 millió dollárral (25 millió font) átalakította egyedül a játékosokba történő befektetés, amelyet a klub új milliárdos tulajdonosa, Turki al-Sheikh, a Szaúd-Arábia Általános Sporthatóságának elnöke végez. Akl úgy véli, hogy Szaúd-Arábia pénzügyi és politikai támogatása a Sisi-elnökség számára nyilvánvaló az új klub politikájában, ideértve a szlogenjét: „Változtasd meg alapelveidet és támogasd a piramisokat.”

„Az állam megpróbálja megtanítani, hogyan kell felvidítani. „Nem az, hogy az államnak problémája van az ön ujjongásának, hanem az, hogy számít az ujjongásodra.Alapvetően ez az egész próba – ha az állam úgy érzi, hogy az emberek politikai orientáció és háttér nélkül csoportosan gyűlhetnek össze, akkor nincs probléma. ”

De a kormány erőfeszítései a labdarúgás saját céljaira történő irányítása érdekében azt jelentik, hogy a légkör A stadionok belseje kevésbé vonzó sok hagyományos rajongó számára, így hatással van a játékra. “Sajnos a szenvedély már nem olyan, mint amilyen volt” – mondta Mohamed Elbanna, a régóta Zamalek rajongója és a kairói székhelyű FilGoal.com újságíró, amikor feltették a kérdést, hogy részt vesz-e meccseken most, amikor a rajongók visszatérhetnek.

Az Elbanna a légkör hiányában hibáztatja a szurkolók számának csökkenését és az olyan fajta embereket, akik hajlandóak futtatni műholdas környezetben. “Természetesen nem lesznek a valódi rajongók” – mondja.

Share